Laden Evenementen

AI Meet Up: AI for Healthcare

Maart 16, 2023 - 15:45 - 17:00

Registrations are closed for this event

(De voertaal van dit event is Engels)

“Kunstmatige intelligentie (AI) kan een belangrijke hefboom vormen in de aanpak van wereldwijde urgente uitdagingen in de gezondheidszorg, zoals het tekort aan zorgpersoneel, toenemende gezondheidsverschillen, opkomende dreigingen van wereldwijde pandemieën, het beheer van niet-overdraagbare ziekten en leeftijdsgebonden ziekten (zoals kanker en de ziekte van Alzheimer) en het lange ontwikkeltraject van nieuwe geneesmiddelen. In Delft geloven we dat AI innovatieve benaderingen van gezondheid, welzijn en gezondheidszorg mogelijk kan maken, en de toekomst van medische professionals, patiënten en hun families mede vorm kan geven.”
– TU Delft AI Initiative: AI voor Gezondheid en Zorg

In deze vierde TU Delft AI Meet Up kijken we naar de toepassing van AI in de Gezondheidszorg, samen met Dr. Tom van Riet van het UMC Amsterdam en Dr. Himanshu Verma van de TU Delft, Faculteit Industrieel Ontwerp.

De rol van AI bij artsen in de oncologie op een nieuwe wijze bekeken: Perspectieven van klinische en onderzoekspraktijken aan het licht brengen – Himanshu Verma
De drijvende krachten achter de snelle vooruitgang van AI zijn inherent losgekoppeld van de studie van hun impact op individuen, samenlevingen en organisaties. Hierdoor wordt de aandacht voor de ontwikkeling en toepassing van AI vertekend. De rol en impact van AI in de kankerzorg is eveneens onevenwichtig – er is aanzienlijke en snelle vooruitgang geboekt op het gebied van onderzoek, maar de rol van AI in de klinische praktijk is minimaal en beperkt.

Deze verschillen kunnen worden toegeschreven aan de weinig zichtbare, maar diepgaande verschillen tussen de klinische en onderzoekspraktijk in de oncologie. In deze lezing presenteert Himanshu Verma de inzichten van een samenwerking met oncologen over hun visie op “wat ze willen dat AI is”. In deze studie hebben ze het huidige gebruik van AI door oncologen onder de loep genomen en de toekomstige afstemming ervan op de klinische- en onderzoekswerkzaamheden onder de loep genomen. Op deze manier zijn ze in essentie afgeweken van het ogenschijnlijke “one-size-fits-all” paradigma van AI-ontwikkeling, en hebben ze geprobeerd de positie en impact van AI aan te passen. Tegelijkertijd probeerde ze ook de tweedeling in de behandeling van en het onderzoek naar kanker samen te voegen.

Kan de interactie van AI, Robotica, en Mensen helpen bij het trekken van onze tanden? – Tom van Riet
Als een van de oudste en meest uitgevoerde chirurgische procedures wereldwijd, is het gebrek aan wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van het verwijderen van tanden verrassend. Het analyseren van verschillende aspecten van het verwijderen van tanden, vooral in klinische situaties, vereist metingen van subtiele bewegingen en hoge krachten in een beperkte ruimte, wat de kenniskloof op dit gebied zou kunnen verklaren.

Door een samenwerking tussen computerwetenschappers, werktuigbouwkundigen en mond- en kaakchirurgen is een methode ontwikkeld om verschillende aspecten van het verwijderen van tanden te meten. Met behulp van robotica werden gegevens verzameld over (rotatie)krachten en bewegingen in al hun dimensies en richtingen, in hoog detail en met een hoge frequentie. Een classificatiemodel, dat tandklassen kan voorspellen op basis van kracht- en bewegingsgegevens, werd ontwikkeld om gebruik te maken van de gegevens als geheel. In deze lezing geeft Tom van Riet een kort overzicht van initiatieven op het gebied van robottechnologie in de tandheelkunde en de resultaten van hun werk met betrekking tot tandverwijderingsprocedures.

Programma
15.45 – 16.00: Deuren open.
16.00 – 17.00: Keynote sprekers  Dr. Himanshu Verma (TU Delft, Faculteit Industrieel Ontwerp) en dr. Tom van Riet (AmsterdamUMC)
17.00: Borrel!

Sprekers
Tom van Riet werkt fulltime als Mond- en Kaakchirurg in het Amsterdams Universitair Medisch Centrum. Chirurgisch is hij gespecialiseerd in de behandeling van ernstige groeistoornissen van het gezicht.Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar technologische innovatie en onderwijs. Hij werkt bij de afdeling Cognitieve Robotica (TU Delft) als promovendus, Dr. Jens Kober is zijn co-promotor.

Himanshu Verma is Assistant Professor of Human-Centered AI bij de Knowledge and Intelligence Design Group van de faculteit Industrial Design Engineering van de TU Delft. Hij heeft een Ph.D. in Computer Science van het Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL). Zijn onderzoek ligt op het snijvlak van Mens-Computer Interactie, Ubiquitous Computing en Sociale Cognitie, en richt zich op het bestuderen van de interne mechanismen die samenwerking ondersteunen of afremmen, en hoe deze kunnen worden ondersteund met technologische middelen. De laatste jaren is zijn onderzoek gericht op het onderzoeken van de samenwerking tussen mens en AI en hoe AI mensen op zinvolle wijze kan bijstaan in hun inspanningen.

Nieuwsgierig naar hoe AI ons bijstaat in de zorg? Schrijf je dan in via bovenstaande knop.

Ons Doel
Deze Meet Up serie is opgezet om het Artificial Intelligence (AI) ecosysteem van Delft en Zuid-Holland te etaleren, om studenten en de omgeving te inspireren, en om academia en de industrie een plek te geven om te netwerken.

De Meet Ups zijn een maandelijks event, waar elke keer een nieuw AI vraagstuk in de spotlights gezet wordt. Dus houd de agenda in de gaten!

Voor meer informatie over AI onderzoek @ TU Delft, klik hier

Add to Calendar

Registrations are closed for this event

Go to calendar

Share this event

twitterFacebooklinkedinmail